• 29dec

    Sveriges stålindustri under andra världskriget

    Järn- och stålindustrin gick fort framåt på 30-talet på grund av den modernisering som kom på 20-talet. Det uppgick en ökning av stålindustri till närmare 60%. På grund av depressionsåren under samma tidsera, lyckades Sverige också få en betydligt viktigare roll och utvecklade stål som aldrig förr. Samma sak gällde under krigsåren när de flesta andra länder var ute i krig. Sverige stod då för en export på närmare 10 miljoner ton per år, speciellt till Tyskland.

    Stålets roll under krigsåren

    Tyskland var en kund när det gällde den stora stålindustrin i Sverige, även under andra världskriget. Men eftersom man var rädd att de allierade skulle stoppa exporten från Sverige till Tyskland, funderade man på att angripa Sverige, bland annat för att säkra järnet och stålet som behövdes till krigsmaterial. Så skedde dock inte tack vare svenska diplomaters frammedlade fredsavtal mellan Sovjet och Finland. Dock drog man ner på exporten, då Churchill blev rasande och anklagade Sverige. Men man fortsatte handla i tysthet med tredje Riket och blev som en stor stålgrossist för att tyskarna skulle låta Sverige vara ifred. Stålet fungerade alltså som en fredsmäklare mellan olika nationer. Det var också det svenska järnet som till stor del höll Hitlers armé flytande.

    Stålets användning som krigsmaterial

    Eftersom stålet i princip kan göras hur starkt som helst, var det en viktig råvara under kriget. Förr gjordes svärd av stål men nu inkluderade man det i andra vapen, som gevär, kulsprutor och till och med pansarvagnar. Då talar man framförallt om handelsstål som armeringsjärn, vilket sätts i fartyg och pansarvagnar.

    Specialstål är ett dyrare stål och tillverkas i mindre volymer. Det är antingen låglegerade eller höglegerade och vanliga användningsområden är kullager eller rostfri stålplåt som används i kemikalietankar. Just kullager fick en betydande roll för Sveriges neutralitet under andra världskriget, och exporten gick till både Storbritannien och Tyskland, vilket naturligtvis skapade problem, då de två var som hund och katt under krigsåren.

Comments are closed.

Drinkrecepten

Sidan innehåller bland annat

- Drinkrecept
- Recept i allmänhet
- Länkar till sidor vi gillar
- Tips och tricks...

och mycket mer!

Välkomna!

Kontakt

Det går att bra att maila in recept:

Epost: recept@drinkrecepten.se

Svarar så snabbt jag bara kan.