• 15jan

  Att bygga byggnader och andra konstruktioner med murtegel är något som har gjorts i mannaminne och därmed finns det många olika typer av murtegel. Den stora majoriteten tillhör gruppen fasadtegel och som namnet antyder används fasadtegel just till fasader, det vill säga till yttersidan på hus och andra byggnader. Detta användningsområde ställer höga krav på fasadteglets duglighet men också på dess utseende.

  Funktionellt tegel

  För att ett tegel ska anses fullgott som fasadtegel måste det vara så pass härdat och av en sådan god kvalitet att det kan motstå vädrets makter. Det ska alltså kunna tillbringa sin tid i ur och skur, år efter år, utan att fasadteglet vittrar bort eller försämras nämnvärt. Därtill måste fasadtegel vara frostbeständigt, vilket i praktiken betyder att teglets kapacitet att suga upp vatten bör vara minimal eftersom tegelstenarna kan spricka om vatten tillåts frysa i dem.

  Beroende på användningsområde kan tegel brännas olika mycket vid tillverkningen, eller inte brännas alls, och för fasadtegel gäller att teglet har bränts hårt, vilket bordar för att det är starkt, eldbeständigt och tillräckligt vattentätt. Vanligtvis består fasadtegel av solida tegelstenar men det förekommer också att håltegel används, exempelvis vid mindre utbyggnader. Den första ger största möjliga stabilitet medan den senare inte är riktigt lika stabil men ger en bättre isolerande effekt tack vare luftskiktet som bildas i hålen.

  fasadtegel

  Vackert tegel

  Fasader ska förstås också vara vackra och på grund av detta finns det många olika fasadtegel att välja mellan. Storleken på fasadtegelstenar är vanligen 250 x 120 x 62 mm i Sverige, så att fasadmuraren kan vrida dem efter tycke och smak, men detta är inget standardmått. Fasadtegelstenarna kan sedan vara handgjorda eller maskinellt tillverkade och de kan ytbehandlas för att få olika typer av strukturer, däribland sandat, borstat och räfflat.

  Färgen på fasadteglet kommer sig dels av vilken typ av lera som har använts vid tillverkningen men också av hur hårt teglet har bränts. Rött och gult fasadtegel är förmodligen vanligast men även grönt förekommer och fasadtegel kan även glaseras i syfte att få snygga effekter i murverket.

Comments are closed.

Drinkrecepten

Sidan innehåller bland annat

- Drinkrecept
- Recept i allmänhet
- Länkar till sidor vi gillar
- Tips och tricks...

och mycket mer!

Välkomna!

Kontakt

Det går att bra att maila in recept:

Epost: recept@drinkrecepten.se

Svarar så snabbt jag bara kan.