• 09jan

    Utsäde för lantbruk sker på hösten och våren. På våren är det vanligt att man till exempel sår ut vårkorn för foder, det är nämligen till foder den största delen av kornskörden i Sverige används till. Därefter är det vanligt att man sår ut havre och då svensk havre har en mycket stor kärna och dessutom hög rymdvikt är denna mycket populärt för export till andra länder. Havren i Sverige är en av de sädesslag som exporteras inom EU. Lin, åkerböna och ärt är exempel på vad man odlar och skördar under våren och som lantbrukare ser man till att nyttja våren ända in till hösten till fullo. De svenska lantbrukarna är mycket beroende av att det är goda skördeår då större delen av året är för kallt i Sverige för att man ska kunna odla. Du ser även vårrågvete, vårvraps och vårvete under våren.

    När de första skördarna för året är klara och man börjar att gå mot hösten innebär det dock inte att man slutar odla, i Sverige odlar man så länge som man bara kan och när hösten närmar sig är det dags för höstutsäde. Man odlar höstvete som till stor del används till bröd men som på senare år även har börjat användas mer och mer till foder. Därefter är det rågvete, höstråg, höstkorn och höstoljeväxt som man odlar under hösten.

    Av höstrågen finns det många så kallade hybridsorter som är lämpliga att odla under kallare klimat, dessa är nämligen mycket tåliga och klarar utan problem kalla höstnätter. För varje år blir den råg man odlar under hösten tåligare och både kärnkvaliteten samt stråegenskaperna förbättras. Detta är till fördel för bönderna som får bättre förutsättningar för att kunna odla i Sverige även under kallare klimat, det är nämligen klimatet som är lantbrukarens största fiende i Sverige.

Comments are closed.

Drinkrecepten

Sidan innehåller bland annat

- Drinkrecept
- Recept i allmänhet
- Länkar till sidor vi gillar
- Tips och tricks...

och mycket mer!

Välkomna!

Kontakt

Det går att bra att maila in recept:

Epost: recept@drinkrecepten.se

Svarar så snabbt jag bara kan.